Największa organizacja charytatywna w Polsce, jaką jest Caritas Polska, pomoc opiera głównie na wolontariacie. W Polsce działa ponad 3,2 tys. Parafialnych Zespołów Caritas, 2,6 tys. Szkolnych Kół Caritas, 38 Centrów Wolontariatu. W wolontariacie, pod skrzydłami różnych organizacji działa wiele osób dobrej woli. Czy znasz kogoś z nich?

Św. Jan Paweł II pisał „Bogatym nie jest ten, kto posiada, lecz ten, kto daje”. W tym miejscu należy przypomnieć, że wolontariusz to osoba świadcząca nieodpłatną pomoc w sposób świadomy i dobrowolny. Rodzaj udzielanej pomocy wiąże się profilem organizacji, z którą wybrał współpracę. Jeśli odczuwamy wewnętrzną potrzebę niesienia pomocy, czujemy, że chcemy zrobić coś dobrego, zostanie wolontariuszem to idealne rozwiązanie. Pierwszą korzyścią z pracy wolontariackiej jest udzielanie pomocy potrzebującym, widok ich uśmiechu i wzruszenia, wstawienie się za słabszymi, polepszenie czyjegoś komfortu. Druga korzyść związana jest z doświadczeniem. Wolontariusz zdobywa nową wiedzę, umiejętności, poszerza swoje horyzonty, pracuje w różnych miejscach i poznaje nowych ludzi, nabiera bezcennego doświadczenia, które może przenieść na inne dziedziny życia.

Wolontariat jest najszlachetniejszą formą pomocy. Choć wolontariusz nie otrzymuje wynagrodzenia, to uzyskuje to czego nie da się przeliczyć na pieniądze- wdzięczność osoby potrzebującej, rozwój, nowych przyjaciół i satysfakcję z czynienia dobra. Pomaganie stało się modne, coraz częściej słyszymy o tym w mediach, a wolontariuszy przybywa. Wiele osób jednak unika wolontariatu przez przeświadczenie, że te działania są zarezerwowane wyłącznie dla ludzi dojrzałych i silnych emocjonalnie. Rzeczywistość wygląda inaczej. Nie każdy wolontariusz musi być zaangażowany w pomoc bezdomnym lub w hospicjum. Wolontariat działa na wielu płaszczyznach i przybiera różne formy. Każdy jest w stanie znaleźć dziedzinę idealną dla siebie i wybrać taki rodzaj aktywności, jaki będzie sprawiał przyjemność.

WEŹ UDZIAŁ W AKCJI #MODANAWOLONTARIAT !

Jesteś wolontariuszem? Znasz kogoś, kto udziela się w wolontariacie? Zaproś go do akcji #modanawolontariat. Podziel się ze światem swoim doświadczeniem, odczuciami, anegdotkami z pracy wolontariackiej! Jak to zrobić? Na swojej tablicy na Facebooku lub pod postem:

opisz swoje doświadczenia! Odpowiedz na pytanie “dlaczego warto być wolontariuszem?” i tym samym zachęć innych do działania w wolontariacie. W wolontariacie siła, razem możemy więcej!

Swoją wypowiedź oznacz #modanawolontariat